Geography Quiz   Study & Career    Geography    History    Music    Quiz    Book Reviews    Terms & Glossory    Science    Fun & Trivia
   Home > Quiz > Geography Quiz
Geography Quiz

1. Who wrote the novel Black Beauty, first published in 1877?
Ans: Anna Sewell

2. Which metallic element has the chemical symbol Pb and atomic number 82?
Ans:Lead

3. The Gobi desert covers territory in which two countries?
Ans:China and Mongolia

3. Which American city is known as `the city of brotherly love`?
Ans : Philadelphia

4.Who preceeded Margaret Thatcher as Prime Minister of the United Kingdom?
Ans:James Callaghan

5. Odin, a one-eyed bearded old man was the most powerful god in which mythology?
Ans:Norse

6.What is the name of the galaxy our Solar System is in?
Ans:The Milky Way

7.What country did ex-Liverpool goalkeeper Bruce Grobbelaar represent?
Ans:Zimbabwe

8.What flag does a ship traditionally fly to indicate it is about to set sail?
Ans:The Blue Peter

9.What is the capital city of Iran?
Ans:Tehran

10.If diamond is for the 60th and gold for the 50th, what is used to celebrate the 20th wedding anniverary?
Ans:China

11.Which English scientist discovered Sodium, Potassium, Barium, Calcium and Magnesium?
Ans:Sir Humphrey Davy

12.What term is used for the male voice higher than bass and lower than tenor?
Ans:Baritone

13.Which Welsh city is called Abertawe in Welsh?
Ans:Swansea

14.What is the longest river in Asia?
Ans:Yangtze (known as Chang Jiang in Chinese)
Note: completely different river from the Yellow River!

15.With which instrument is American B B King chiefly associated?
Ans:Guitar

16. Who won the 1992 FA Cup Final?
Ans: Liverpool

17.In Greek mythology, who killed Achilles?
Ans: Paris

18.Who plays Mike Baldwin in the soap opera Coronation Street?
Ans:Johnny Briggs

19.Which racecourse in the Republic of Ireland is also a palindrome?
Ans: Navan

20.Who played JR Ewing in the TV series Dallas?
Ans:Larry Hagman


21.How many wives of Henry VIII were beheaded?
Ans:2

22.Where were the 1992 Summer Olympic Games held?
Ans: Barcelona, Spain

23.Who wrote Tarzan of the Apes in 1912?
Ans:Edgar Rice Burroughs

24.Which Japanese martial art translates into English as "empty hand"?
Ans:Karate

25.Who played the Toymaker in the 1968 film Chitty Chitty Bang Bang?
Ans:Benny Hill

26.Who wrote the novel Chitty Chitty Bang Bang : The Magical Car?
Ans:Ian Fleming (he was more famous for James Bond)

27.What is the chemical symbol for Copper?
Ans:Cu

28.In what year was Margaret Thatcher elected as Britain`s first female Prime Minister?
Ans:1979

29.Which of these countries does NOT border the Russian Federation
a)Georgia b)Armenia C)Azerbaijan D)Latvia?

Ans:b) Armenia

30.What number is represented by the Roman numeral XLV?
Ans:45

31.In which field was Frenchman Eugene Ferdinand Victor Delacroix famous in the 19th Century?
Ans:Painting

32.In physics, what letter is used to represent to fundamental constant that is equal to "9.80665 metres per second squared"?
Ans: g (constant is Earth`s gravity pull, the acceleration of free fall)

33.What is the capital of the US State of Florida?
Ans:Tallahassee

34. What sport is played in the USA by the Minnesota Timberwolves, Cleveland Cavaliers and Houston Rockets?
Ans: Basketball

35.What is the orbital period of Halley`s Comet?
Ans: 76 years

36.At which battle on August 1st 1798 did Nelson destroy the French fleet, 7 years before doing it again at the Battle of Trafalgar?
Ans: Battle of the Nile (also known as the Battle of Aboukir Bay)

37.What football club play their home games at Brunton Park?
Ans: Carlisle United

38.Which US state`s flag has a Union Jack in the canton?
Ans: Hawaii

39. From which plant do we get Vanilla?
Ans: Orchid

40. What European capital city stands on the River Tiber?
Ans: Rome

41.Who was disqualified and stripped of his gold medal for the 100 metres at the 1988 Olympic Games?
Ans: Ben Johnson

42.What American author wrote the classics "East of Eden", "Of Mice and Men" and "The Grapes of Wrath"?
Ans: John Steinbeck

43.In which US State is Kilauea, the world`s most active volcano?
Ans: Hawaii

44.In distance, which planet is sixth furthest from the Sun?
Ans:Saturn

45.What is the well known Japanese word for "empty orchestra"?
Ans:Karaoke

46.What is the official name of the bottom 9 miles (15 KM) of the Earth`s atmosphere?
Ans:Troposphere

47.Anubis is the god of funerals who transports the souls of the dead to the other world in which ancient civilization?
Ans:Egyptian

48.What is the chemical symbol for Potassium?
Ans:K

49.Which renaissance artist painted Primavera and The Birth of Venus?
Ans:Botticelli

50.The island of Bahrain is connected by a causeway to which country?
Ans:Saudi Arabia

51.What country`s flag (bizzarly) has a garden hoe and a Kalashnikov rifle inside a star?
Ans:Mozambique

52.Which Italian author published Pinocchio in 1880?
Ans: Carlo Collodi

53.Which scientist published the ground breaking book "Principia Mathematica" in the 17th Century?
Ans:Isaac Newton

54.Who was the last Tsar of Russia, who was murdered along with all his family by Bolshevik guards?
Ans:Nicholas II

55.What is the more common name for ascorbic acid?
Ans:Vitamin C

56.In computing, what does RAM stand for?
Ans:Random Access Memory

57.By area, what is the largest country in Africa?
Ans:Sudan

58.What American band have released the albums "Out of Time" and "Automatic for the People"?
Ans:R.E.M.

59. Which country won the football World Cup in 1934 and 1938?
Ans:Italy

More Interesting Readings
Geography Quiz History General Studies
General Quiz Number Quiz
Indianetzone.com | Home | Contact Us